Een Korte Inleiding tot BIM – Deel II

Als u het eerste deel hebt gelezen, weet u al dat BIM booming is. Het is een trend die aan populariteit wint en die niet snel weer zal verliezen.

Dit is te zien in landen overal ter wereld. Maar waar gaat al die opwinding over? En waarom zou u het platform moeten gaan gebruiken? Omdat het platform u ondersteunt bij drie belangrijke operationele aspecten: design, constructie en onderhoud van een gebouw.

Hoe kan BIM helpen bij design?

In plaats van een enorm bedrag uit te geven aan de bouw om er vervolgens achter te komen dat de ruimtes in uw gebouw te klein blijken te zijn, kunt u het gebouw met BIM vooraf ontwerpen tot op het kleinste detail. Door een digitale representatie van een gebouw te maken, opent u de deur naar virtual reality (VR)-ervaringen. VR geeft u de mogelijkheid om door het gebouw te lopen, zelfs voordat het gebouwd is. In de 3D-omgeving kunt u het gebouw inspecteren alsof u erbinnen bent. Zijn de ruimtes groot genoeg? Valt er genoeg zonlicht door de ramen? Of moet u het gebouw omdraaien, zodat u meer daglicht krijgt? Met BIM kunt u het design van uw gebouw optimaliseren door de 3D-versie te bekijken. Omdat alles digitaal beschikbaar is, kun u het gebouw met allerlei modelleringstechnieken optimaliseren. Dat leidt tot een beter design, betere prestaties en een snellere oplevering.

Hoe kan BIM helpen bij de bouw?

Wanneer u aan een project werkt, worden de 3D-afbeeldingen in een gecentraliseerde database opgeslagen. Zo kunt u eenvoudig controleren of de bouw verloopt volgens het ontwerp. Door het gebruik van BIM zijn er minder fouten gedurende het hele bouwproces en worden de materialen beter gedocumenteerd. Alle onderdelen die nodig zijn voor de bouw kunnen rechtstreeks worden besteld vanuit het design. Zo krijgen alle partijen die aan de constructie deelnemen snel een goed beeld van het design.

Hoe kan BIM helpen bij het onderhoud?

Het onderhoud van een gebouw wordt door het gebruik van BIM een stuk eenvoudiger. U hoeft geen tijd meer te verspillen aan het uitzoeken waar een bepaald probleem zich bevindt, want Building Information Modeling helpt u bij het lokaliseren van elk onderdeel in uw gebouw. Omdat alles in een centrale database wordt opgeslagen, ziet u eenvoudig waar een bepaald onderdeel zich bevindt. Stel dat de ventilatie in een bepaalde ruimte niet meer werkt. U kunt gemakkelijk in de database terugvinden wat er fout loopt. Ook kunnen er onderhoudsschema's voor de lange termijn worden opgenomen in het programma. Zo weet u dat er over vijf jaar een bepaalde deur moet worden geverfd. BIM helpt u om uw gebouw zo efficiënt mogelijk te onderhouden.

Waarom investeren in BIM?

Het lijdt geen twijfel dat BIM in een stroomversnelling komt en steeds vaker wordt gebruikt. Dat is te zien in landen over de hele wereld. Niet alle landen doen hier echter aan mee. In Nederland wordt elk groot project in BIM ingevoerd, terwijl in andere landen het platform misschien nog niet eens geïntegreerd is. Maar landen die nu achterblijven, zouden mee moeten gaan doen. Daar bestaat geen twijfel over. Als gebouweigenaars hun werkprocessen willen optimaliseren en de concurrentie voor willen blijven, moeten ze zeker overwegen om te investeren in Building Information Modeling.

[Gebaseerd op een gesprek met Jan Knijnenburg, strategic Developments Manager]

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.