Een korte inleiding tot BIM - deel 1

Building Information Modeling (BIM) wordt steeds meer toegepast. We zijn bijna aangekomen bij het punt waarop bedrijven, en zelfs landen, kiezen om het platform voor grootschalige projecten te gebruiken.

BIM is zeer populair aan het worden. Dat zie je over de hele wereld. Het platform krijgt namelijk wereldwijd steeds meer aandacht van de AEC-sector (architectuur, engineering en constructie) en ook van vastgoed- en facilitymanagers. Het is een snelgroeiende trend die de sector zal veranderen.

BIM is allesbehalve vanzelfsprekend. Het is in feite een complex concept, waarover mensen nog veel vragen hebben. Wat is BIM? Wat doet het? Hoe werkt het? Elke vraag is op meerdere manieren te beantwoorden, wat aanleiding geeft tot heel wat misvattingen. Dit zou een hindernis kunnen vormen voor wie de implementatie van BIM overweegt. Laat ons hier voor eens en voor altijd korte metten maken met deze misverstanden.

Wat is BIM?

Het is geen verrassing dat de afkorting BIM vaker wordt gebruikt wanneer we het over Building Information Modeling hebben. Het is immers een mondvol, en wat het precies is, is ook niet meteen duidelijk. 

In essentie is BIM een 3D-ontwerp- en modelleringssoftware met een twist. Het is een digitale weergave van de fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. BIM is een gedeelde, gecentraliseerde kennisbron voor gebouwinformatie. Het biedt een betrouwbare basis voor de besluitvorming tijdens de levenscyclus van een specifiek gebouw.

Wat doet het?

Wat als u zelfs vóór de bouw al elk detail van een gebouw zou kunnen inspecteren? Met BIM kan dat. Hoe? Een gebouw bestaat uit onderdelen. Elk onderdeel bevat allerlei informatie, bijvoorbeeld over de leverancier, de afmetingen, de kleur, het soort materialen en het artikelnummer. Daarbij kan het gaan om deuren, sloten, bedieningsapparatuur voor verlichting, enzovoort. De informatie wordt ingevoerd in een 3D-database. 

Door al deze informatie in een 3D-database op te slaan, kunt u alle aspecten van het gebouw bekijken en evalueren, nog voordat het gebouwd is. Maar ook wanneer het gebouw in gebruik is, kunt u het onderhoud en de werking ervan gemakkelijk volgen. 

Als u BIM gaat gebruiken, betekent dat ook dat u het werkproces van uw organisatie gaat veranderen. U werkt niet meer met uw eigen gedecentraliseerde database, maar met een gecentraliseerde database waarin alle informatie wordt opgeslagen, met toegang voor iedereen die aan het project werkt. Omdat alles digitaal beschikbaar is, hebt u de mogelijkheid om uw gebouw te optimaliseren met allerlei modelleringstechnieken, nog voordat u een enorm bedrag hoeft uit te geven aan de bouw ervan. Met BIM kunt u eenvoudig gezegd uw werkprocessen optimaliseren, uw gebouw toekomstbestendig maken en alle documentatie opslaan in een veilige, beschermde omgeving. 

Wit u meer over BIM te weten komen? Blijf op de hoogte en lees er alles over in deel II! 

[Gebaseerd op een gesprek met Jan Knijnenburg, Stategic Developments Manager]


Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wanneer u doorgaat, accepteert u alle cookies van deze website. Meer informatie.